Welke leerkracht wil jij zijn?
Welke leerkracht herinner jij je nog?
Die meester die zich braaf aan de regels hield? De juf die met haar groep hoge prestaties leverde? Ik schat zomaar in dat je die mensen niet meer bij naam kent…
De meeste mensen hebben onmiddellijk beelden bij leraren die iets toevoegden aan hun bestaan. Verhalen vertellers, ‘gekke’ dingen doen, filosoferen, uitdagers, mensen die je je talenten lieten ontdekken, etc.
Haal ze eens terug, die mensen uit het onderwijs, die iets (ik hoop positiefs) voor jou betekenen…..
Is het dan niet gek dat we zo weinig aandacht hebben voor dat aspect in onderwijs? Mensen voor de klas doen ertoe! De man of vrouw voor de klas maakt het verschil!
Dus een paar vragen voor onderwijsgevenden:
Welke normen en waarden hanteer je als leerkracht? Je normen en waarden zijn door je opvoeding en achtergrond bepaald. Hoe sta je in het leven? Waar geloof je in? Wat doet er echt toe voor jou?
Wat is de missie van jou als leerkracht? Wat doe jij ertoe? Welk verschil maak jij in het leven van anderen?
Wat is de visie van jou als leerkracht? Wat is de reden waarom je dit vak uitoefent? Wat wil je bereiken?
Welke strategiën hanteer je? Strategiën zijn jouw wetten als leerkracht. Strategiën bepalen je tactieken.
Welke tactieken gebruik je in je dagelijkse werk? Elke strategie genereert wel 5 tot 500 tactieken. Tactieken worden vaak bepaald door populatie van je leerlingen, inhoud of leerproces.
Als leerkrachten weten waar ze in geloven, wat ze voor leerlingen willen betekenen en wat ze willen bereiken, kennen ze hun strategie met daarbij horende tactieken.
En dan? Dan zeggen volwassenen later dat ze die juf of meester nog herinneren omdat……..